Noul director al British Museum: Fără etichete corecte politic pe exponatele din colecții

Noul director al British Museum: Fără etichete corecte politic pe exponatele din colecții
Publicat: 16/09/2024, 14:24
Actualizat: 16/09/2024, 14:30

Dr. Nicholas Cullinan, noul director al British Museum, a declarat că nu va adăuga etichete corecte politic exponatelor din colecții. 

Cullinan, un istoric de artă și curator în vârstă de 46 de ani, a părăsit postul de director al Galeriei Naționale de Portrete în martie 2023, pentru a prelua conducerea British Museum. Numirea sa vine pe fondul presiunii asupra muzeului să rupă legăturile cu companiile de combustibili fosili și să repatrieze artefacte despre care unii critici spun că au fost „furate” din alte țări, scrie The Telegraph.

Alte muzee au început să deja să avertizeze vizitatorii că obiectele expuse au legături cu trecutul colonial al Marii Britanii.

Avertismente: „violență și cadavre” la un spectacol cu păpuși, „sentimente naționaliste întunecate” la expoziția cu scene rurale

În ianuarie, Tate Modern a adăugat avertismente despre „violență și cadavre” la o recreare a cruciadelor prin intermediul unui spectacol cu păpuși.

Tate Britain a ales să înlocuiască lucrări de artă de valoare națională cu picturi legate de sclavie, ca să prezinte „o narațiune mai incluzivă a artei și istoriei britanice”. Tablourile cu o tematică legată de Imperiul Britanic au fost scoase din depozit și expuse cu etichete care explică legăturile cu rasismul, colonialismul și comerțul cu sclavi.

Muzeul Fitzwilliam a adăugat o notă la o expoziție despre mediul rural, sugerând că imaginile cu peisaje ar putea evoca „sentimente naționaliste întunecate”, iar British Library a anunțat că va „crea un glosar cuprinzător de terminologie problematică și incluzivă” pentru „materialul sensibil din punct de vedere cultural” păstrat acolo.

British Museum va suferi „cea mai mare transformare a unui muzeu din lume”

Cullinan a declarat ca British Museum va suferi „cea mai mare transformare a unui muzeu din lume”, inclusiv o reanalizare a celui mai bun mod de a expune și interpreta colecțiile.

Întrebat dacă acest lucru ar include atașarea de etichete corecte din punct de vedere politic exponatelor, așa cum s-a făcut la Tate Britain, Cullinan a declarat: „Nu. Ceea ce vreau să spun este să ne asigurăm că expertiza noastră este la zi, nu se conformează unui anumit tip de agendă politică.”

Născut în America și crescut în Yorkshire, Cullinan a devenit al doilea cel mai tânăr director al Galeriei Naționale de Portrete (NPG) în 2015, unde a supervizat o transformare majoră. În acea funcție, Cullinan a fost implicat într-o dispută legată de finanțarea din partea industriei combustibililor fosili. În 2022, în cele din urmă, NPG a întrerupt legăturile cu BP, care sponsorizase premiul pentru portret timp de mai bine de 30 de ani.

Controversa parteneriatului cu BP și repatrierea exponatelor din Grecia și Benin

Recent, British Museum a semnat un „nou parteneriat multianual” cu BP, care va aduce 50 de milioane de lire sterline în următorii zece ani, dar care a provocat o reacție negativă din partea activiștilor de mediu. Ca răspuns la critici, Cullinan a spus: „Cred că trebuie să ai niște motive foarte bune și clare ca să poți refuza bani care ar ajuta British Museum să rămână gratuit pentru public”.

„Cred că ar fi greu să găsești o bancă sau o firmă de avocatură care să nu aibă investiții în energie, așa că cred că trebuie să fim atenți, deoarece strângerea de fonduri a fost întotdeauna despre folosirea de bani privați pentru binele public și cum să faci acest lucru în timp ce acționezi în interesul public. Ceea ce nu vrei să faci este să începi să fii un activist pentru că asta îi descurajează pe alți oameni care doresc să sprijine muzeele,” a spus Cullinan.

Cullinan va trebui, de asemenea, să facă față cererilor tot mai mari pentru repatrierea unor obiecte precum colecția Elgin de sculpturi de marmură, din Grecia, și bronzurile din Benin. Directorul a subliniat că mai mulți oameni văd obiectele de la British Museum în timp ce sunt expuse în turnee prin lume decât în muzeul în sine.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul...
Mario Fresh a comis trădarea supremă? Noua iubită e chiar prietena Alexiei Eram?! Cum arată...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Ciupercile, darurile otrăvite ale pădurii. Cum deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Perechea toxică a...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România trece, în curând, la ora de iarnă 2024. Data la care se dau ceasurile...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România noul telefon OPPO A60. Ce trebuie să faci...
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră...
Daniel, handbalist de succes, s-a întors în ţară după 8 ani şi a pornit o...
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
O femeie din Călărași a căzut cu tot cu balcon de la etajul 3, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Nicotina nu se găseşte doar în ţigări, ci şi în aceste 6 alimente
Oamenii de știință sunt ȘOCAȚI! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...
Interzis în UE din 15 februarie 2025. S-a dat ordin României. Nimeni nu mai vinde
Semnele care îți arată cine ai fost într-o viață anterioară
Radu Mazăre, tată pentru a doua oară. Soția sa a adus pe lume un băiat....
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Cum s-a simțit Raluca Bădulescu pe vremea când era ceva mai plinuță? De ce se...
Anunțul care zguduie televiziunea din România! Delia Budeanu a murit: "Un om minunat, o doamnă...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
O povestire necunoscută a lui Bram Stoker, descoperită în arhivele Bibliotecii Naționale a Irlandei